Tips

5 +1 διατροφικά tips για την εμμηνόπαυση

5 +1 διατροφικά tips για την εμμηνόπαυση

Αν δεχτούμε ότι «είμαστε ό,τι τρώμε», ε, τότε σε αυτήν την περίοδο της ζωής μας που λέγεται προεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση ας φροντίσουμε με περισσή τρυφερότητα και προσοχή ό,τι μπαίνει στο στόμα μας και κατευθύνεται στο στομάχι μας, για να είμαστε η καλύτερη, πιο υγιής (σωματικά και ψυχικά) εκδοχή του εαυτού μας.

Όλα ξεκινούν από το ότι ο οργανισμός μας σε αυτή τη φάση έχει αλλάξει και ως προς τις διατροφικές του ανάγκες και ως προς τον τρόπο που μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά.

Πάμε να δούμε ποιες είναι οι συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν την υγεία σου στην εμμηνόπαυση:

  1. Υιοθέτησε τη Μεσογειακή δίαιτα

Η μεσογειακή δίαιτα σου είναι και γνώριμη ή επίλεξε άλλο παρεμφερές μοντέλο διατροφής που να είναι φιλικό προς την υγεία της καρδιάς σου. Άφθονα φρούτα και λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη από ψάρι, κρέας και αυγά και υγιεινά λιπαρά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί κ.λπ.). Από εδώ και πέρα φροντίζουμε την καρδούλα μας πολύ περισσότερο.

  1. Δώσε μια ευκαιρία στα φυτοοιστρογόνα

Είναι ουσίες που περιέχονται στα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, στη σόγια, τα λαχανικά, τα φρούτα. Ναι μεν οι απόψεις διίστανται για το αν μια διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ωστόσο θα ωφελήσει αναμφισβήτητα τη γενική υγεία σου.

  1. Γίνε φίλη με τα Ω-3 λιπαρά οξέα

Βάλε στη διατροφή σου τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός κ.λπ.) και καρπούς όπως τα καρύδια, τους λιναρόσπορους και τους σπόρους τσία. Τα ω-3 αποδεδειγμένα μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την αθηροσκλήρωση. Τα θες στο τσεπάκι σου λοιπόν.

  1. Μην ξεχνάς την τακτική ενυδάτωση

Η πτώση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση μάς οδηγεί σε πιο ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα και επιβραδύνει τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε άφθονο νερό (τα κλασικά 8-10 ποτήρια την ημέρα – μετράνε και τα αφεψήματα και οι σούπες). Συνδυαστικά, περιόρισε την καφεΐνη και το αλκοόλ γιατί αυτά σε αφυδατώνουν και επίσης επιδεινώνουν τις εξάψεις και τις διαταραχές του ύπνου που βασανίζουν κάποιες από εμάς.

  1. Επένδυσε στην υγεία του εντέρου σου

Ακολουθώντας το τρίπτυχο: προβιοτικά – φυτικές ίνες – νερό. Για τα προβιοτικά, ενσωμάτωσε στη διατροφή σου το παραδοσιακό γιαούρτι και/ή το κεφίρ που θα ενισχύσουν την εντερική σου χλωρίδα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και θα τις έχεις αν εντάξεις συστηματικά στη διατροφή σου λαχανικά και φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης. Το νερό που πίνεις διογκώνει τις φυτικές ίνες και έχει ευεργετική επίδραση στην κίνηση του εντέρου σου (το οποίο τείνει να γίνεται πιο τεμπέλικο κατά την εμμηνόπαυση).

  1. Μείωσε τη ζάχαρη στη διατροφή σου

Οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου που προκαλεί η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να εντείνουν τις μεταβολές της ψυχικής σου διάθεσης και το αίσθημα κούρασης (που είναι συνήθη στην εμμηνόπαυση). Απόφυγε λοιπόν τα γλυκά στη διατροφή σου (εκτός από την τούρτα των γενεθλίων σου) καθώς και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα από τα ράφια των σουπερμάρκετ που περιέχουν πάντα πολλή κρυμμένη ζάχαρη. Προτίμησε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που συμβάλλουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σου σε σταθερά επίπεδα. Τέτοια είναι τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες στην προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση μπορούν να συμβάλλουν στο πέρασμα σου σε αυτήν τη φάση ζωής, να κάνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα διαχειρίσιμα και να σου χαρίσουν ποιότητα ζωής. Κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου, το συντομότερο! Φιλιά!

Αγγελική Τ.

Για να υποστηρίξεις ακόμα περισσότερο τη διατροφή σου στην εμμηνόπαυση, μπορείς να προσθέσεις το Eminotrol στην καθημερινότητά σου. Με 9 φυσικά δραστικά συστατικά λειτουργεί σε αρμονία με τις υγιεινές διατροφικές επιλογές σου προσφέροντας μια ολοκληρωμένη φροντίδα για την υγεία σου. Μπορείς να το βρεις σε φαρμακεία αλλά και στο eshop μας και είναι διαθέσιμο σε συσκευασία 30 δισκίων.

Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν υποκαθιστούν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.
Μετάβαση στο περιεχόμενο