How To

Έχασα τον ύπνο μου και πάω να τον βρω!

Έχασα τον ύπνο μου και πάω να τον βρω!

Καληνύχτα και όνειρα γλυκά; Αμ δε! Αν ταλαιπωρείσαι από ανεπαρκή ή κακής ποιότητας ύπνο αυτή την περίοδο της ζωής σου, πιθανότατα από τα νεύρα σου θέλεις να κοπανήσεις στο κεφάλι όποιον σου απευθύνει αυτήν την ευχή! Και ναι, η πτώση των οιστρογόνων που συνοδεύει την εμμηνόπαυση ευθύνεται ΚΑΙ για τον διαταραγμένο και κακής ποιότητας ύπνο σου! Λόγω μειωμένων οιστρογόνων, μια γυναίκα μπορεί να βιώνει υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, χαμηλότερη ποιότητα ύπνου και κακή διάθεση. Και όλα αυτά τα «ωραία» συμπτώματα βρίσκονται στο ζενίθ τους είτε στο τέλος της περιεμμηνόπαυσης, είτε στην αρχή της μετεμμηνοπαυσιακής περιόδου.

Οι διαταραχές στον ύπνο σου περιλαμβάνουν κυρίως δύο ειδών συμπτώματα:

  1. Αϋπνίες. Κάποιες από εμάς έχουμε δυσκολία να αποκοιμηθούμε, ακόμη κι αν μετρήσουμε όλα τα πρόβατα της στάνης μεγαλοτσέλιγκα. Και κάποιες άλλες έχουν πρόβλημα νυχτερινής αφύπνισης, δηλαδή κοιμούνται μεν, αλλά ξυπνούν μετά από ελάχιστες ώρες ύπνου.
  2. Νυχτερινή εφίδρωση. Η εξίσωση έχει ως εξής: τα μειωμένα οιστρογόνα οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας σώματος (οι γνωστές και αγαπημένες σου εξάψεις), που έχει αποτέλεσμα να ιδρώνεις μέσα στον ύπνο σου με αποτέλεσμα να ξυπνάς. Και μετά δεν μπορείς να κοιμηθείς. Μπίνγκο!

Μην ξεχνάς ότι ο κακός ύπνος επηρεάζει όλες τις πτυχές της υγείας σου και της ζωής σου. 

Μη μένεις με σταυρωμένα χέρια!

  1. Φτιάξε ένα πρόγραμμα ύπνου και μείνε πιστή σε αυτό. Δηλαδή, να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε πρωί. Καθημερινή, Κυριακή, γιορτή ή σχόλη. Ψυχαναγκαστικό; Ίσως, λίγο, αλλά βοηθάει.
  2. Πες αντίο στη μεσημεριανή σιέστα. Θα κλείνουν σαφώς πιο εύκολα τα βλέφαρά σου το βράδυ.
  3. Φρόντισε να κάνεις το υπνοδωμάτιό σου «φιλικό προς τον ύπνο». Δηλαδή να είναι δροσερό, σκοτεινό ή με πολύ χαμηλό φωτισμό και χωρίς πηγές θορύβου το βράδυ. Ιδιαίτερα το να διατηρείς μια θερμοκρασία που να μην ξεπερνάει τους 19°C (σύμμαχοί σου ένας ανεμιστήρας οροφής και ένα κλιματιστικό) θα βοηθήσει αν έχεις νυχτερινές εφιδρώσεις και στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου γενικότερα.
  4. Απόφυγε τσιγάρα, καφέδες και αλκοόλ, ειδικά αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ γιατί αυτά έχουν την ικανότητα και να διαταράξουν τον ύπνο σου και να υποβαθμίσουν την ποιότητά του. Επίσης φρόντισε το βραδινό σου γεύμα να μην είναι μεγάλο και να μην περιέχει πικάντικα ή όξινα τρόφιμα γιατί μπορεί να σου προκαλέσουν εξάψεις (μακριά από εμάς).
  5. Όχι διεγερτικές δραστηριότητες λίγο πριν από την ώρα του ύπνου. Δηλαδή όχι οθόνες, ούτε γυμναστική (την άσκησή σου να την κάνεις νωρίς το απόγευμα). Ανακήρυξε το κρεβάτι σου χώρο μόνο για ύπνο και σεξ (δεν το χρησιμοποιούμε ούτε για γραφείο, ούτε για να βλέπουμε τηλεόραση).
  6. Αν δεν καταφέρνεις να κοιμηθείς ή αν ξυπνήσεις στη διάρκεια της νύχτας, τότε μείνε στο κρεβάτι σου για ένα τέταρτο στα σκοτεινά. Υπολόγισε το χρόνο χωρίς ρολόι, για να μην σε αγχώνει. Μετά, εφόσον δεν σε πήρε ο ύπνος πήγαινε σε ένα άλλο ήσυχο δωμάτιο και διάβασε κάτι. Όταν αισθανθείς τα βλέφαρά σου να βαραίνουν πήγαινε πίσω στο κρεβάτι σου. Θα κοιμηθείς!
  7. Ναι μεν πίνε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως σταμάτα να πίνεις δύο ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι για να μην διακόψεις τον ύπνο σου μέσα στην νύχτα λόγω υπερπλήρους κύστης!
  8. Αν υποφέρεις από αϋπνίες κάνε και ένα ιατρικό τσεκάπ. Μετά την αρχή της εμμηνόπαυσης κάποιες γυναίκες εμφανίζουμε τη διαταραχή της υπνικής άπνοιας που μας κάνει να ξυπνάμε στη διάρκεια της νύχτας και είναι επικίνδυνη για την υγεία μας. Για τη διάγνωσή της αρκετά δημόσια νοσοκομεία εφαρμόζουν τη «μελέτη ύπνου».

Οι αϋπνίες και η νυχτερινή εφίδρωση (που και αυτή σε αϋπνία οδηγεί πάλι) είναι από τα ενοχλητικά «δωράκια» της εμμηνόπαυσης αλλά με τη σωστή στρατηγική θα τα διαχειριστείς αποτελεσματικά. Το ’χεις! Πάντα με σύμμαχο το Eminotrol που περιέχει φυσικά συστατικά (φασκόμηλο, πασιφλόρα και νυχτολούλουδο) τα οποία επιδρούν θετικά στις διαταραχές του ύπνου.

Αγγελική Τ.

Το Eminotrol ελαχιστοποιεί το σύνολο των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου των γυναικών. Είναι ιδανικό τόσο για την προ-εμμηνόπαυση όσο και για την περι-εμμηνόπαυση. Με 9 φυσικά δραστικά συστατικά εγκεκριμένα από το EFSA μπορεί να σε βοηθήσει στον έλεγχο και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όλη της περιόδου της εμμηνόπαυσης, χωρίς να περιέχει ορμόνες.

Θα το βρεις σε φαρμακεία σε συσκευασία με 30 δισκία και φυσικά μπορείς να το αγοράσεις και στο e-shop μας.

Κι ας μην ξεχνάμε. Η εμμηνόπαυση είναι κι αυτή μια ακόμα περίοδος της ζωής μας. Με αγάπη, γνώση, κατανόηση και τους σωστούς συμμάχους #ΚαμίαΠερίοδοςΔενΜαςΣταματά!

  • Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν υποκαθιστούν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.      

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.
Μετάβαση στο περιεχόμενο