Be Healthy

Οστεοπενία και οστεοπόρωση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Οστεοπενία και οστεοπόρωση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Ας το πούμε ορθά κοφτά: Πρέπει να γνωρίζoυμε όλες μας για την υγεία των οστών μας και για την οστεοπόρωση, για να είμαστε γερές και δυνατές! Όσο πιο νωρίς, ρωτήσουμε, ψάξουμε, μάθουμε τόσο πιο καλά.

Τι κάνει ο χρόνος στα οστά μας;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: τα οστά φτάνουν στο μέγιστο της πυκνότητάς τους (της οστικής μάζας τους) γύρω στα 25 χρόνια μας. Λίγο μετά αρχίζει μια αργή αλλά σταθερή μείωση της οστικής μάζας της τάξης του 0,4% ετησίως. Μετά τα 30, αρχίζει και η απώλεια μυϊκής μάζας (λόγω γήρανσης του οργανισμού – κι όμως)  η οποία επιταχύνεται χαρακτηριστικά κατά την προεμμηνόπαυση και ξαναπιάνει συνηθισμένους ρυθμούς μείωσης όταν σταθεροποιηθεί η εμμηνόπαυση. Και επειδή οι μύες είναι αυτοί που υποστηρίζουν τα οστά, την κίνηση και την ισορροπία μας, η επιτάχυνση μείωσης της οστικής μάζας αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης (το νου σας στα βρεγμένα μάρμαρα της εισόδου) και οστεοπόρωσης.

Τι είναι οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και μεταβολές στην αρχιτεκτονική του οστού με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα και να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος.

Η μείωση τόσο της μυϊκής όσο και της οστικής μάζας είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού – θα τα είχαμε δηλαδή αυτά και χωρίς τον παράγοντα της εμμηνόπαυσης.

Άσκηση και οστεοπόρωση

Να οργανωθούμε, κορίτσια! Τι κάνουμε λοιπόν; Βάζουμε στη ζωή μας την άσκηση (αν δεν την είχαμε βάλει ήδη), που είναι το σπουδαιότερο φάρμακο για κάθε νόσο στην… τρυφερή ηλικία που διανύουμε. Γιατί η άσκηση επιβραδύνει την απώλεια της μυϊκής μάζας, μη σου πω κιόλας ότι επανορθώνει ένα μέρος αυτής της απώλειας (δεν τα λέω εγώ, οι γιατροί τα λένε). Και όπως είπαμε και πριν, η μυϊκή μάζα υποστηρίζει την οστική μάζα – τα κοκαλάκια μας δηλαδή.

Χρειαζόμαστε ασκήσεις αερόβιες, ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και ασκήσεις ισορροπίας. Για λεπτομέρειες ρωτήστε γυμναστές/ριες και φυσιοθεραπευτές/-ριες) – ιδανικά βάλτε τους μεν με τους δε να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Φυσική δραστηριότητα και καθιστική ζωή

Πέρα από την άσκηση (aka γυμναστική) χρειαζόμαστε και φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνουμε υγιείς. Αν παραμένεις καθιστή για περισσότερες από 8 ώρες, έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνει ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Καλό είναι να κινείσαι για ένα πεντάλεπτο κάθε μία ώρα περίπου.

Αν λοιπόν η εργασία σου είναι καθιστική μπορείς να «σπάσεις» το σερί των ωρών της ακινησίας, ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες του κτιρίου, πηγαίνοντας μέχρι την κουζίνα του γραφείου τάχαμου για να πιείς νερό (πιες και ένα ποτήρι, μόνο καλό θα σου κάνει), τσεκάροντας αν έχουν σκόνη τα ντοσιέ στη βιβλιοθήκη.

Αν δουλεύεις από το σπίτι, βγάλε έξω το σκύλο ή… τον εαυτό σου κάνοντας τον γύρο του τετραγώνου, πήγαινε στον νεροχύτη να πλύνεις το πιάτο και το ποτήρι σου, προγραμμάτισε ένα πλυντήριο και βγες να το απλώσεις. (Τα ρούχα, όχι το πλυντήριο.)

Πώς να προστατευτούμε από την οστεοπενία

Τώρα για την οστική σου πυκνότητα αυτή καθαυτή, πέρα από την εμμηνόπαυση και τη γήρανση η βασικότερη παράμετρος είναι οι γενετικοί παράγοντες (άτιμα γονίδια!) και έπονται η διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα, οι παθήσεις κ.λπ. Εκεί που μπορείς σίγουρα να βάλεις ένα χεράκι είναι στη διατροφή σου. Οι γυναίκες μετά τα 50 έχουμε ανάγκη 1.200 mg ασβεστίου ημερησίως.

Αυτά μπορούμε να τα βρούμε στα γαλακτοκομικά,  της σαρδέλες, το τόφου, τα σύκα, τα αμύγδαλα και το ρόφημα αμυγδάλου κ.λπ. Αν δεν προσλαμβάνεις τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ασβεστίου (κάνε εξέταση αίματος για να μάθεις) καταφεύγεις σε φαρμακευτικά συμπληρώματα. Προσοχή δεν είναι αβλαβή, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

Το δεύτερο «μαγικό» συστατικό στη διατροφή σου είναι η βιταμίνη D η οποία και βοηθάει τον οργανισμό σου να απορροφήσει το ασβέστιο και συμβάλλει στην καλή υγεία των μυών, του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος. Βιταμίνη D θα πάρεις από τα λιπαρά ψάρια, το μοσχαρίσιο συκώτι, τον κρόκο του αυγού, το (βεριτάμπλ) βούτυρο. Και φυσικά από το συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης D3 σε σταγόνες από την Becalm.

Η βιταμίνη D δημιουργείται επίσης στο δέρμα σου με την έκθεσή του στην UVB ακτινοβολία του ήλιου. Το καλοκαίρι, ένα άτομο ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας αρκεί να εκθέσει προσωπάκι και χέρια στον ήλιο για 5-10 λεπτά και pronto! – νάτη η D που χρειάζεται! Επειδή έχουμε την τύχη να ζούμε σε ηλιόλουστη χώρα, ακόμη και τώρα τον χειμώνα δεν είναι δύσκολο να «παράγουμε» βιταμίνη D αρκεί να ξεχάσουμε τη χρήση γυαλιών ηλίου! Να σημειωθεί ότι η ικανότητα του σώματος μας να παράγει βιταμίνη D μειώνεται με την ηλικία. Αν χρειαζόμαστε (πάλι εξέταση αίματος) παίρνουμε συμπλήρωμα βιταμίνης D στη συνιστώμενη δόση (800-1000 IU ημερησίως) το οποίο είναι ασφαλές.

Τέλος, κάνε έναν προσυμπτωματικό έλεγχο της οστικής σου πυκνότητας – στην Ελλάδα οι γιατροί τον συνιστούν στην αρχή της εμμηνόπαυσης, δηλαδή μετά την τελευταία σου περίοδο ή και σε νεότερη ηλικία αν υπάρχει ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια (ρώτα τον γιατρό σου). Σου εύχομαι εσύ να είσαι «γερό κόκαλο»

Αν κι εσύ μπαίνεις ή βρίσκεσαι ήδη στην εμμηνόπαυση, βάλε στη ζωή σου το Eminotrol. Θα ελαχιστοποιήσει το σύνολο των ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής σου.

Το Eminotrol περιέχει 9 φυσικά δραστικά συστατικά εγκεκριμένα από το EFSA και αποτελεί ιδανική πρόταση για τον έλεγχο και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, χωρίς να περιέχει ορμόνες.

Το Eminotrol θα το βρείτε σε φαρμακεία σε συσκευασία με 30 δισκίa και φυσικά μπορείτε να το αγοράσετε και από το e-shop μας.

Κι ας μην ξεχνάμε. Η εμμηνόπαυση είναι κι αυτή μια ακόμα περίοδος της ζωής μας. Με αγάπη, γνώση, κατανόηση και τους σωστούς συμμάχους #ΚαμίαΠερίοδοςΔενΜαςΣταματά

* Οι πληροφορίες του άρθρου χρησιμεύουν ως συμπλήρωμα της γενικότερης ενημέρωσής σας και δεν υποκαθιστούν τις εξειδικευμένες συστάσεις και συμβουλές των ειδικών.

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.
Μετάβαση στο περιεχόμενο